Roslagens Kulturskola.... en arbetsplats/skola i kris!


Här är en debattinsändare som en kollega till mig har skrivit i Norrtelje Tidning ang "krisen" på vårt jobb. LÄS NU!  Den är vettig, tänkvärd och helt enkelt skitbra!



Sätt inget elevtak för kulturskolan

Roslagens Kulturskola har under de senaste åren blivit utsatt för en rad förändringar som bidragit till oro och nedskärningar i verksamheten. Det beror till största del på den organisationsförändring som genomfördes när Rimbo distrikt avknoppades från verksamheten hösten 2007, en avknoppning som sannolikt inte skulle hålla mot en juridisk prövning mot Kommunallagen.

Vid avknoppningen beslutade nämnden även att musikskoleverksamheten skulle få sitt anslag utbetalt som elevpeng liknande grundskolans. Efter ett år, våren 2008 antog nämnden nya mål för verksamheten.
Klokt nog rättade nämnden till två förutsättningar som måste till för att målen skulle kunna uppfyllas, nämligen att eleverna och deras föräldrar fritt ska kunna välja vilken musikskola de vill tillhöra och att inget tak för antalet elevplatser skulle begränsa valmöjligheterna.
Nu är det vår igen och nya turer kring verksamheten. Det som nu är på ”tapeten” är upphandlingen av verksamheten i Rimbo som enligt mitt tycke avhandlats under väldigt kort tid. Ansökningstiden var kort vilket kan tyckas vara märkligt om man inom kommunen är intresserad av att få in ett flertal ansökningar som kan skapa konkurrens mellan aktörerna. 
Kort efter det att ansökningstiden gått ut har vi inom verksamheten informerats om att upphandlingen avbrutits. Information till vår chef och till oss inom verksamheten är obefintlig och den information som vi lyckats att komma över är tvetydig och otydlig. 

Enligt mitt tycke tyder mycket på att denna upphandling har varit dåligt förberedd och illa skött. Nu väntar ännu ett år utan en permanent lösning till dess att en ny upphandling färdigställts. 
Vidare vill nämnden återupprätta ett tak. I Norrtälje kommun ska maximalt 1 100 elever få möjlighet att spela ett instrument. Enligt de signaler som vi fått kan taket för Roslagens Kulturskola bli 835 elevplatser. 
Detta skulle få enorma konsekvenser för Roslagens Kulturskola men även för kulturlivet i Norrtälje kommun. I nuläget har kulturskolan 897 elever inskrivna i verksamheten. Införandet av ett ”elevtak” kommer enligt min mening få följande konsekvenser.:
• Kulturskolan tvingas till nya besparingar, vilket kan leda till uppsägningar. 
• På grund av uppsägningarna tvingas kulturskolan att säga upp cirka 60 elever.
• I nuläget har kulturskolan 160 elever i kö och till höstterminen väntas fler tillkomma. På grund av uppsägningarna kommer dessa inte att kunna garanteras plats. 
• Barn och ungdomar ges inte samma chans att börja spela ett instrument då kulturskolan kommer att ha ett begränsat antal elevplatser. Kulturskolan tvingas ofrivilligt att utestänga vissa barn och ungdomar. 
• Kulturskolan hindras från att expandera, vilket enligt min mening talar helt emot den politik som förs av de sittande kommunpolitikerna där marknad, efterfrågan och konkurrens är honnörsord. 
• En otrygg arbetsmiljö för dem som arbetar inom verksamheten.
• Norrtäljes framtida musikliv kommer att påverkas då färre får chans att börja spela ett instrument. 
• Ett mer likriktat kultursamhälle då barn och ungdomar inte får samma chans att möta andra musikstilar, instrument och kulturer.
Enligt min mening är det uppenbart att politikerna i Norrtälje kommun inte ser de vinster som kulturskolan för med sig. Man väljer i stället att slå ner och spara på en verksamhet som redan i dag är hårt ansatt. 

Alla experter är eniga om att vi går mot en hårdare tid tillmötes. Det är i dessa tider som utanförskap och segregering uppstår. Genom att satsa på kulturen har vi en möjlighet att motverka detta. 
För att vi ska kunna vara starka i en föränderlig tid krävs det något som för oss samman. Då är musik, dans, teater och andra kulturyttringar den medicin som fungerar bäst. Ta då inte bort de ”dropp” som kan ge näring i en annars så kall och hård vardag som den vi förutspås att möta.

Mats-Peter Krantz

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Intressant sida du har! Jag har kollat igenom några av dina andra blogginlägg och jag diggar vad jag ser :D.

2011-07-20 @ 10:26:47
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0